cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron pappardelle z karczochami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wystatrczy kilka składników by ugotować pyszne oryginalne danie

Makaron  pappardelle z karczochami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron pappardelle z karczochami

 

  • 200 g makaronu pappadrelle/szeroka krajanka/
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka lub koper do dekoracji
  • starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron pappardelle z karczochami
-Karczochy umyć,odciąć wierzchołki, usunąć twarde, zewnętrzne liście. Przeciąć na połowę i usunąć ,ostre włoskowate włókna. Połówki karczocha posmarować cytryną przekrojoną na pół, lub wrzucić na chwilę do wody z sokiem cytrynowym / obrane i pokrojone karczochy ciemnieją / -Na patelni zrumienić pokrojoną cebulę i czosnek / wyjąć go/ -Karczochy odsączyć z wody , pokroić w krążki, wrzucić na patelnię i podsmażyć/dodać również pokrojone cieniutko łodyżki/ . -Wlać odrobinę wody/ lub bulionu/ i dusić do miękkości/ok.8-10 min/ -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Makaron ugotować /al dente/. -Przecedzony dodać do podsmażonych karczochów, dodać 2-3 łyżki gorącej wody z makaronu. -Starannie wymieszać , chwilkę poczekać by makaron mógł wchłonąć aromat z powstałego sosu i przełożyć na talerze.-Udekorować koperkiem lub zieloną pietruszką. -Można posypać startym parmezanem.
Makaron  pappardelle z karczochami
Obrane karczochy umieścić w misce z zimną wodą i sokiem cytrynowym.
Makaron  pappardelle z karczochami
Pokrojone warzywa podsmazyć na oliwie po czym dodać niewielką ilość wody i dusić do miękkości.
Makaron  pappardelle z karczochami
ugotowany makaron połączyć na patelni z warzywami.
Makaron  pappardelle z karczochami
Makaron przełożyć na talerze posypać parmezanem i zieleniną.