Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Makaron ze szpinakiem i serem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny makaron na obiad dla smakoszy szpinaku

Makaron ze szpinakiem i serem 2

Składniki:

Makaron ze szpinakiem i serem 2

 

  • ok 300g makaronu świderki
  • 450g szpinaku mrożonego (opakowanie)
  • 100g żółtego sera w kostce
  • łyżka śmietany
  • niewielki kawałek boczku (dla smaczku i tłuszczyku)
  • 100g serka topionego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem i serem 2
makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Boczek kroję w kostkę. Szpinak rozmrażam. Na dużej patelni rozgrzewam troszkę oleju i podsmażam boczuś. Gdy się zarumieni dodaję szpinak i razem smażę. Dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i śmietanę i mieszam. Ser żółty ścieram na tarce i wraz z serkiem topionym dodaję do szpinaku. Na koniec dodaję makaron i wszystko dość dokładnie mieszam - chwilę podsmażam wszystko razem najlepiej pod przykryciem. Na talerzyku przed podaniem posypuję wierzch startym serem.