migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Makaron z tuńczykiem i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomysł na szybki obiad. Makaron najlepiej wstąki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie.

Makaron z tuńczykiem i kaparami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i kaparami

 

  • 400 g makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki kaparów
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i kaparami
Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać osączonego tuńczyka i kapary. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze dusić aby składniki sie połączyły. Makaron ugotwać al dente i osączyć. Wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze.
Makaron z tuńczykiem i kaparami
Etap 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju
Makaron z tuńczykiem i kaparami
Etap 2 Do cebuli dodać osączonego tuńczyka i kapary.
Makaron z tuńczykiem i kaparami
Etap 3 Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze dusić aby składniki sie połączyły.
Makaron z tuńczykiem i kaparami
Etap 4 Makaron ugotwać al dente i osączyć. Wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze.