Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Lekki torcik z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W sam raz na lato. Lekka, puszysta masa, sezonowe owoce i kolorowa galaretka.

Lekki torcik z owocami

Składniki:

Lekki torcik z owocami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • Śmietana w woreczku 30 % (0,5 l)
  • Młynek cukru pudru (ok. pół szklanki)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Pół szklanki wody
  • Dodatki:
  • 2 brzoskwinie
  • 30 dag winogron jasnych
  • Galaretka niebieska

 

Sposób przygotowania:

Lekki torcik z owocami
Białka oddzielić od żółtek, ubijać na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka. Jeszcze chwile ubijać, do całkowitego połączenia się składników. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Lekko i dokładnie wymieszać. Wylać na tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku (170 st C) przez 25 minut. Zimny przeciąć na pół. Żelatynę zalać 1/3 wody- zimną. Rozpuścic odczekac chwilę, wlać resztę wody- tym razem gorącej. Śmietanę ubijać z cukrem pudrem aż będzie sztywna i podwoić swoją objętość. Wlać zimną żelatynę. Miksować do całkowitego połączenia składników. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Owoce umyć. Obrać brzoskwinie i pokroić na cienkie ćwiartki. Winogrona przekroić na pół, w miarę możliwości wyciągnąć pestki. Pierwszy biszkopt posmarować 2/3 masy. Przyłożyć drugim biszkoptem. Resztą masy posmarować wierzch biszkoptu i boki. Na torcie rozłożyć owoce. Tężejącą galaretką zalać owoce. Wstawić do lodówki.