Lasagne po bolońsku smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

delikatna potrawa po bolońsku

Lasagne po bolońsku smakosza

Składniki:

Lasagne po bolońsku smakosza

 

  • Składniki:
  • 25 dag lasagne
  • 35 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 80 g tartego parmezanu
  • 3 plastry boczku
  • seler
  • marchewka
  • cebula
  • 300 ml rosołu wołowego(z kostki)
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • tłuszcz do formy
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Lasagne po bolońsku smakosza
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać obrane i drobno pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę i selera. Podsmażyć, skropić wodą, dusić przez 8 minut. Dodać wołowinę oraz oczyszczoną pokrojoną na małe kawałki wątróbkę. Zalać rosołem, wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dolać wino. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić. Masło rozpuścić, wsypać powoli mąkę i podsmażyć, ciągle mieszając. Zestawić z ognia, dodać zimne mleko i śmietanę. Gotować chwilę, uważając, by nie przypalić sosu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę lasagne, przykryć warstwę fałszu, polać beszamelem i posypać parmezanem. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników. Zapiekać 45 min. w gorącym piekarniku.