SUPERPRZEPIS

Łopatka wieprzowa z kurkami Eli

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Łopatka wieprzowa z kurkami Eli Więcej zdjęć (5)

Duszona łopatka wieprzowa w sosie kurkowym.

Składniki:

Łopatka wieprzowa z kurkami Eli

 

  • 1.2 kg łopatki wieprzowej na pieczeń
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki sosu chili słodko-ostry
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki przyprawy grillowej do karkówki
  • pieprz
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 kg kurek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml mleka 3.2 %
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa z kurkami Eli
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Połączyć ocet jabłkowy,olej,sos chili,sos sojowy,,czosnek,paprykę słodką,przyprawę grillową i pieprz.Powstałą marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na noc.Kurki obrać,umyć i odsączyć.Cebule drobno pokroić.Czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso oczyścić z marynaty.Olej z marynaty zlać do rondla,rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać 2/3 posiekanej cebuli,czosnek,pozostałą marynatę i smażyć aż cebula się zeszkli.Całość podlać wodą i dusić około 50-60 minut.Co jakiś czas podlewać wodą.Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,pozostałą cebulę,pieprz i smażyć aż odparuje sok.15 minut przed końcem duszenia dodać do mięsa kurki i jeszcze dusić razem.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z mlekiem,wlać do sosu i zagotować.Mięso podzielić na porcje.Sos podawać w sosjerce.Smacznego!
Łopatka wieprzowa z kurkami Eli
Kurki obrać,umyć i dokładnie odsączyć...
Łopatka wieprzowa z kurkami Eli
Cebule drobno pokroić.Czosnek przecisnąć przez praskę.
Łopatka wieprzowa z kurkami Eli
Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,pozostałą cebulę,pieprz i smażyć aż odparuje sok.
Łopatka wieprzowa z kurkami Eli
Porcja mięsa w sosie kurkowym z ziemniakami.

Tagi:

przyprawy sosy