bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Orkiszowe mini pizze są bardzo smaczne i chrupiące, smakują zupełnie inaczej niż tradycyjna pizza. Możemy do nich dodać swoje ulubione składniki według upodobań.

Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami

 

  • 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 40 gram drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki soli
  • Dodatkowo:
  • 150 gram szynki
  • 250 gram sera żółtego
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula cukrowa
  • ketchup pikantny
  • zioła do pizzy

Sposób przygotowania:

Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, olej, wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto.

Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Szynkę kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, kukurydz e odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebule obieramy, kroimy w paski.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części. Formujemy w kulki, wałkujemy na grubość 0,5cm., smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, układamy szynkę , paprykę, cebulę i kukurydzę, posypujemy żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. 
Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami
mini pizze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Tagi:

pizza