Kasiak11

Kasiak11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Orzechowy makaron z brokułami i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste danie obiadowe i szybkie w wykonaniu, ale w bardzo wyrazistym smaku. Jednocześnie ciekawa jest różnica tekstur.Z jednej strony delikatne brokuły, z drugiej chrupiące orzechy i posmak oleju orzechowego, który podkreśla smak.

Orzechowy makaron z brokułami i sezamem

Składniki:

Orzechowy makaron z brokułami i sezamem

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowy makaron z brokułami i sezamem
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i soku cytrynowego i blanszujemy w niej brokuły, przelewamy lodowatą wodą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przesmażamy czosnek. Następnie dodajemy sezam i orzechy. Mieszamy i prażymy. Dodajemy zblanszowane różyczki brokuła. Mieszamy, podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 minut pod przykryciem. Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Ugotowany i odcedzony dorzucamy na patelnię. Mieszamy. Gorący makaron wykładamy na talerze i polewamy olejem arachidowym – po łyżce na porcję.