jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ogórkowa przekąska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uwielbiam świeżo zrobiony twarożek. Jeśli połączymy go z ogórkiem i efektownie podany, smakuje jeszcze pyszniej,

Ogórkowa przekąska

Składniki:

Ogórkowa przekąska

 

  • Składniki:
  • 4-5 ogórków gruntowych,
  • 20 dag sera twarogowego,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • Mała cebula,
  • Łyżka siekanego szczypiorku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki lub pełnego mleka
  • Rzodkiewka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa przekąska
Rzodkiewkę siekamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę. Twarożek rozgniatamy z dodatkiem śmietanki. Następnie dokładamy do niego szczypiorek, rzodkiewkę oraz cebulę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (około 4 centymetrowe). Z jednego boku ścinamy je pod skosem. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przygotowanych ogórków. W jego miejsce umieszczamy przygotowany twarożek. Całość dekorujemy plasterkami rzodkiewki. Układamy na talerzu. Posypujemy szczypiorkiem

Tagi:

sery ser ogórki