Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówki z surowej robię w różnych wersjach. A to jest pomysł na jarzynkę z czarnej rzodkwi.

Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem

 

 

Sposób przygotowania:

Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem
Obrać rzodkiew wycinając jednocześnie wszystkie przebarwienia i stwardnienia w środku. Umyć dokładnie. Pokroić w plasterki a potem w słupki ( tak jak kalarepkę na jarzynkę ). Włożyć do garnuszka, zalać wodą , odrobinę osolić i dodać szczyptę cukru. Wrzucić kawałek skórki cytrynowej i gotować ok. 30 minut na małym gazie aż będzie miękka. Odcedzić pozostawiając ok. 2 łyżek wody z gotowania.. Wyrzucić skórkę z cytryny. Dodać masło i ogrzewać aż się roztopi. Wsypać usiekane listki świeżego tymianku. Doprawić do smaku solą cukrem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem
Obrać czarną rzodkiew i dokładnie umyć - pokroić w słupki
Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem
Rzodkiew zalać w garnku wodą -osolić i ocukrzyć wodę -wrzucić skórkę cytrynową i gotować 30 minut
Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem
Ugotowaną czarną rzodkiew ( miękką ) odcedzić pozostawiając kilka łyzek wody z gotowania
Jarzynka z czarnej rzodkwi z tymiankiem
Do czarnej rzodkwi dodać masło - tymianek i doprawić solą -pieprzem- cukrem i sokiem z cytryny