Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jaja przepiórcze w galaretce II

         
ocena: 5/5 głosów: 2206

Jaja ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać. W szklance chłodnego bulionu namoczyć

Jaja przepiórcze w galaretce II

Składniki:

Jaja przepiórcze w galaretce II

 

 

  • 2-3 plastry szynki

 

  • 3 szklanki bulionu

 

 

 

 

  • szczypta tymianku

 

  • kawałek marynowanej polskiej papryki

 

  • cebula

 

  • mała gotowana marchewka (morze być z rosołu)
  • pokrojona w krążki

 

  • dwie łyżki drobnego groszku z puszki

 

  • 3 kolby miniaturowej kukurydzy

 

 

  • koperek

 

  • natka pietruszki

 

  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Jaja przepiórcze w galaretce II
Jaja ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać. W szklance chłodnego bulionu namoczyć żelatynę i odstawić, by napęczniała. Do pozostałego bulionu włożyć w pokrojoną na ćwiartki cebulę, korzenie, tymianek i gotować 5 min, po czym odcedzić, połączyć wywar z napęczniałą żelatyną, znów zagotować i wystudzić. Na dnie niedużej formy na galarety lub tortownicy z kominkiem ułożyć marchewkę pokrojoną w talarki, groszek i kilka listków zieleniny, wlać szklankę bulionu. Wstawić do lodówki. Szynkę oraz paprykę pokroić w cienkie paski i razem z kukurydzą ułożyć jako następna warstwę, zalać reszta galarety i na kilka godzin wstawić do lodówki. Stężałą galaretkę wyjąć z formy, przybrać zielenina i cząsteczkami cytryny. Galaretkę można również przyrządzić w małych foremkach, miseczkach lub kokilkach. Podawać z pieczywem.

Tagi:

szynka