bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Jabłecznik z migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto - zmodyfikowany przepis z pazdzernikowego wydania Moje gotowanie pt. Orzechowe

Jabłecznik z migdałami

Składniki:

Jabłecznik z migdałami

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z migdałami
Mleko zagotować laską wanilii przekrojona na pól. Zółtka utrzec z cukrem pudrem na az masa bedzie biała. Dodawac po woli make kukurydziana, a nastepnie gorace mleko (wczesnej usunac wanilie). Mase przelec do garnka ustawionego w kapieli wodnej, podgrzewac cały czas mieszajac az do zgestnienia masy. Zdjac z ognia dodac pokrojone masło i mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 180st. Foremke wyłozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i wysypac bułka tarta. Wlac ciasto. Jabłka pokroic na cwiartki a kazda cwiartke pokroic w wachlarzyk. Wcisnac do ciasta. Piec ok 40-45 minut.