AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Jabłcuś z kremem grysikowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczne cynamonowe ciasto z dodatkiem jabłek i krówkową polewą przełożone kremem grysikowym.

Jabłcuś z kremem grysikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłcuś z kremem grysikowym

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg twardych jabłek ( 4 szkl.pokrojonych w kostkę).

 

  • KREM GRYSIKOWY:
  • 1 litr mleka
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 1 duży cukier waniliowy- 32 g
  • 5 łyżek cukru
  • 300 g masła ( 1,5 kostki ).

 

  • DODATKOWO:
  • mała puszka masy krówkowej
  • kakaowa posypka lub kakao Puchatek.

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłcuś z kremem grysikowym
CIASTO: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kosteczkę- niezbyt drobną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy dodajemy powoli mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy olej, dobrze mieszamy i wrzucamy pokrojone jabłka. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp 170-180 stopni. Upieczone ciasto po wystygnięciu kroimy na pół. KREM GRYSIKOWY: Mleko gotujemy, powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Gotujemy, aż zgęstnieje, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. Masę studzimy, co jakiś czas mieszając. Masło ucieramy z cukrem, powoli dodajemy masę grysikową, cały czas miksując. Gotową masą przekładamy przekrojone ciasto. Wierzch polewamy polewą krówkową i posypujemy kakaową posypką albo kakao. SMACZNEGO :)
Jabłcuś z kremem grysikowym
Umyte jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kosteczkę.
Jabłcuś z kremem grysikowym
Upieczone ciasto jabłkowo-cynamonowe studzimy i kroimy na pół.
Jabłcuś z kremem grysikowym
Gotujemy kaszę mannę na mleku, dodając cukier waniliowy, wystudzoną masę miksujemy z masłem i cukrem.
Jabłcuś z kremem grysikowym
Gotową masą przekładamy ciasto; wierzch polewamy krówkową polewą i posypujemy kakaową posypką.