ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Imieninowy tort orzechowo - czekoladowo - kawowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki oto tort imieninowy zrobiłam dla Krystyny. Jest to wersja dla dorosłych z nutką alkoholu. Bardzo wszystkim smakował.

Imieninowy tort orzechowo - czekoladowo - kawowy

Składniki:

Imieninowy tort orzechowo - czekoladowo - kawowy

 

  • Składniki na jeden placek orzechowy :
  • 4 jajka
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku d pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych biszkoptów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

 

  • masło do wysmarowania tortownicy
  • 600 g masła roślinnego
  • szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietany 18 %
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej / 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki spirytusu
  • 100 g czekolady mlecznej z masłem orzechowym
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu
  • mielony biszkopt do obsypania boków

Sposób przygotowania:

Imieninowy tort orzechowo - czekoladowo - kawowy

ETAP 1:

Biszkopt orzechowy :

Orzechy zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mielone biszkopty, mąkę, kawę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy wymieszać razem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec ok 35 min - 180 stopni. Wystudzić.
Trzeba zrobić dwa takie placki.

Biszkopt kakaowy:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie szklista. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec ok 35 min - 180 stopni. Wystudzić i przekroić wzdłuż.

Krem:
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać na przemian żółtka i śmietanę. Następnie rozpuszczona kawę i alkohol. Krem schłodzić ( będzie się lepiej smarowało ).

Poncz - Zrobić kawę - dodać alkohol.

Składanie tortu :
Pierwszy ułożyć placek orzechowy i nasączyć ponczem.
Posmarować kremem.
Przyłożyć plackiem kakaowy, nasączyć ponczem.
Posmarować kremem.
Następnie znowu placek kakaowy, nasączyć ponczem.
Posmarować kremem.
Na wierzch położyć placek orzechowy, nasączyć ponczem.
Wierzch i boki posmarować kremem.
Boki obsypać mielonymi biszkoptami.
Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch tortu.
Udekorować pozostałym kremem.