Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Harira

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sama zupa może nie wygląda najapetyczniej ale jest smaczna bardzo syta Przepis na nią znalazłam już dłuższy czas temu na stronie Ugotuj to

Harira

Składniki:

Harira

 

Sposób przygotowania:

Harira
Masło roztopić w rondlu, uważając, aby go nie przyrumienić. Włożyć kurczaka, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodać pieprz, szafran, sól i cynamon. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlać bulion lub wodę, zagotować. Przykryć, gotować około godziny na maleńkim ogniu, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka). Wsypać ryż, gotować jeszcze 15-20 minut. Wlać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać trochę wody lub bulionu. Zdjąć z ognia, wlać roztrzepane jajka, energicznie przy tym mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i od razu podawać.