pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kurczak śmietanowy z chili i melisą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pieczony w folii aluminiowej

Kurczak śmietanowy z chili i melisą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak śmietanowy z chili i melisą

 

  • 40 dag pierś z kurczaka,
  • 7 liści melisa,
  • marynata,
  • 2 marchewka,
  • sól czosnkowa

 

Sposób przygotowania:

Kurczak śmietanowy z chili i melisą
Piersi kurczaka przyprawiamy solą czosnkową i zalewamy marynatą zrobioną wg przepisu "Marynata śmietanowa z chili do drobiu". Dodajemy drobno pokrojone liści melisy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej min. 12h). Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą i pokrojoną marchewką szczelnie zakręcamy w foli aluminiowej i pieczemy ok 1h w temp. 180°C.
Kurczak śmietanowy z chili i melisą
Kurczak w marynacie
Kurczak śmietanowy z chili i melisą
Upieczony kurczak