SUPERPRZEPIS

Krem z białych szparagów

  • 1
  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Krem z białych szparagów Więcej zdjęć (5)

Gęsta, aromatyczna, zdrowa zupa - krem ze szparagów. Moja ulubiona, zajadam się nią o każdej porze dnia. Gotowana na mięsie z indyka.

Składniki:

Krem z białych szparagów

 

Sposób przygotowania:

Krem z białych szparagów

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Jeśli ktoś nie obierał nigdy szparagów to w skrócie wyjaśnię. Cienko obieramy szparaga dookoła zaczynając ok 1cm od główki, odcinamy też zdrewniały często koniec, tak na ok 1cm. Szparagi kroimy na większe pałki, pozostawiając ok 10 sztuk w całości. Ziemniaki kroimy w kostkę. Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do 2-3l wrzącej solonej wody. Gotujemy przez ok godzinę. Dodajemy liść laurowy, kucharek, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę, szparagi i ziemniaki. Gotujemy przez ok 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Wyciągamy liść laurowy, całe szparagi i mięso, dodajemy posiekany drobno czosnek, przyprawiamy do smaku, zabielamy jogurtem i miksujemy blenderem. Podajemy w półmiskach z kilkoma sztukami całych szparagów, można dodać zieleninę np. koper czy natkę.

Wolicie zielone szparagi? Sprawdźcie przepis na zupę z zielonych szparagów! >>>

Krem z białych szparagów
Gotujemy skrzydła z indyka jako bazę pod zupę
Krem z białych szparagów
Obieramy cebulę, ziemniaki i szparagi, kroimy
Krem z białych szparagów
Dodajemy pokrojone warzywa do gotującego wywaru
Krem z białych szparagów
Wyciągamy mięso, część szparagów, liść, miksujemy

Tagi:

szparagi indyk