Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Krawcowe pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To, co lubimy najbardziej, czyli pierogi z grzybami, o smaku...jesieni :)

Krawcowe pierogi

Składniki:

Krawcowe pierogi

 

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • pół szklanki wrzątku
  • 3 łyżki zimnej wody
  • łyzka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 4 okazałe krawce i 3 wielkie kanie :)
  • 3 małe cebule
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • mąka pszenna do podsypywania stolnicy i do zagęszczenia farszu
  • masło
  • świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krawcowe pierogi
Mąkę należy wsypać do miski, dodajcpół łyżeczki soli, pół szklanki wrzątku, 3 łyżki zimnej wody i łyżkę oleju. Wymieszać łyżką bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto na gładką masę, która nie lepi się ani do rąk, ani do stolnicy, podsypując w razie potrzeby mąką. Zawinąć w folię i zostawić obok na czas przygotowywania farszu. Grzyby trzeba jak zwykle obrać, wypłukałać i pokroic, przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą w razie potrzeby, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dusić pod przykryciem, dodac pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulkę, Gdy grzyby zmiękną, odparować nadmiar płynu, oprószyłac farsz mąką pszenną i szybko wymieszac, zeby miał jeszcze bardziej gęstą konsystencję. Ciasto wyjąć z folii, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, powycinać kółka, na środek kłaść po łyżeczce farszu i sklejać pierogi. Wrzucać do wrzącej wody, jak wypłyną pogotować ok 2 min i wyjmować cedzakową łyżką.

Tagi:

pierogi danie