Alicjaa

Alicjaa

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kruche rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rogaliki są przepyszne, rozpływają się w ustach.

Kruche rogaliki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche rogaliki

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 1 kubek jogurtu waniliowego (130 g)
  • 40 g cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • konfitura (np. wiśniowa) lub krem czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki
1. Mąkę, sól, proszek, cukier, jogurt i masło łączymy na stolnicy. 2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut. Ciasto musi być dobrze schłodzone. 3. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto, rozwałkowujemy na osypaną mąką stolnicy w formie koła o grubości ok. 2-3 mm. Koło dzielimy na trójkąty, zależnie od wielkości, którą chcemy uzyskać. Małe porcje konfitury nakładamy na każdy trójkąt u jego podstawy i zwijamy rogaliki. 4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 5. Uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Nie musimy zachowywać dużych odległości. 6. Pieczemy 10-12 minut z nawiewem. 7. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kruche rogaliki
Składniki łączymy w całość na stolnicy.
Kruche rogaliki
Rozwałkowujemy ciasto
Kruche rogaliki
dzielimy na trójkąty