luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Kiełbaski smyrneńskie

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kiełbaski smyrneńskie w sosie pomidorowym - soudzoukakia to prawdziwa nazwa prosto z Grecji

Kiełbaski smyrneńskie

Składniki:

Kiełbaski smyrneńskie

 

  • 4 porcje

 

  • 500 g chudej mielonej jagnięciny (ewent, cielęciny)
  • 55 g okruchów chleba
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

  • sos

 

  • 800 g posiekanych pomidorow z puszki w zalewie
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka stolowa posiekanej natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbaski smyrneńskie
Składniki dobrze wymieszac i wyrobić
zwilżonymi w wodzie dłońmi formowac z mięsa 12 kiełbasek o tej samej długości i grubości ok 9 cm
usmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron.

Wszystkie skladniki włożyc do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotowac ok 30 min
włożyc usmażone kielbaski do sosu i gotowac na bardzo malym ogniu ok 5-10 min


Ja podałam z ziemniaczkami ale to tak po polsku i też było pysznie