Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna i zdrowa zapiekanka z kaszą jaglaną, szpinakiem i serem feta

Kasza jaglana  ze szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą

 

 

  • 2,5 szklanki wody+wrzątek do zalania kaszy w celu pozbycia się goryczki

 

  • 1 opakowanie swieżego szpinaku( u mnie 400 g)

 

  • 20 dkg serka koziego

 

 

  • 1 średniej wielkości cebula

 

 

  • suszony koperek ( ilość według uznania )

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą
Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą, wymieszać, odcedzić. Zalać ponownie zimną wodą, posolic wodę i gotować przez ok. 20 minut.Oczyszczony i opłukany szpinak zalać wrzącą wodą, chwilę gotować, następnie odcedzić . Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnię, na patelnię, do zrumienionej cebuli dorzucić podgotowany wcześniej szpinak, koperek, serek kozi oraz przecisniety przez praskę czosnek. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez ok. 5-8 min. Na samym końcu dodać jogurt oraz doprawic do smaku solą i pieprzem.Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne napełnić jedną częścią ugotowanej kaszy, na kaszę nałożyć jedną część szpinaku, na szpinak drugą część kaszy i na końcu drugą część szpinaku. Wierzch posypać pokruszoną fetą oraz koperkiem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok. 20-30 min. Doskonała na ciepło jak i na zimno. Smacznego :)
Kasza jaglana  ze szpinakiem i fetą
W naczyniu żaroodpornym ukłądamy na przemian kaszę, szpinak i posypujemy pokruszoną fetą
Kasza jaglana  ze szpinakiem i fetą
Na końcu całość posypujemy suszonym lub świeżym koperkiem
Kasza jaglana  ze szpinakiem i fetą
Pieczemy zapiekamy przez ok 20 lub 30 min
Kasza jaglana  ze szpinakiem i fetą
Zapiekanka jest smaczna na ciepło i zimno choć zimna lepiej się kroi