dorothy1989

dorothy1989

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Kasza gryczana zasmażana ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie aromatycznego czosnku, cebuli i chili ze szpinakiem jest niebywale smaczne, z dodatkiem kaszy gryczanej - dodatkowo sycące. Kasza w takiej postaci jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc warto nią urozmaicić swoje posiłki.

Kasza gryczana zasmażana ze szpinakiem

Składniki:

Kasza gryczana zasmażana ze szpinakiem

 

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (świeża lub marynowana)
  • 20 dag szpinaku mrożonego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki startego sera

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana zasmażana ze szpinakiem
Przygotowanie:
1. Wstawiamy kaszę do gotowania, w międzyczasie kroimy cebulę, czosnek oraz chili.
2. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy posiekane wcześniej warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy szpinak i podsmażamy mieszając, aby smaki dobrze się połączyły.
4. Ugotowaną kaszę gryczaną dodajemy na patelnie. Dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze według własnego uznania.
5. Do podania formujemy kaszę za pomocą filiżanki. Napełniamy ją do połowy uzyskanym gulaszem, dosypujemy trochę startego sera i dopełniamy kaszą z warzywami. Ostrożnie wykładamy na talerz. Dzięki takiej metodzie, ser dobrze się stopi i będzie dobrym dodatkiem.