Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Karkówka w sosie bolońskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Karkówka w takim sosie palce lizać.

Karkówka w sosie bolońskim

Składniki:

Karkówka w sosie bolońskim

 

  • 1 kg karkówka bez kości,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany,
  • 1 łyżeczka kolendra,
  • 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy,
  • 1 łyżeczka sól kamienna,
  • krople tabasco do smaku,
  • 12 ziaren jałowiec,
  • 2 łyżki olej,
  • 1 łyżka zioła prowansalskie suszone
  • Tłuszcz do smażenia
  • sos boloński-łowicz- 1 słoik

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie bolońskim
Mięso pokroić na plastry, rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem.
Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką .
Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie, rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z obydwu stron.
Zrumienioną karkówkę przełożyć do rondla, dodać sos boloński i dusić na wolnym ogniu do miękkości karkówki.