edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kalafior zapiekany pod sosem serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kalafior wcale nie musi być nudny. Wystarczy go zapiec pod serowym sosem, aby uzyskać pyszne i sycące, choć nieco kaloryczne danie.

Kalafior zapiekany pod sosem serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior zapiekany pod sosem serowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany pod sosem serowym
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, tak aby pozostał al dente. Młode listki zblanszować. Pomidora umyć, podzielić na ósemki. Warzywa ułożyć w formie do zapiekania. SOS: Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty. Nie przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Zdjąć garnek z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gorącym sosem zalać warzywa. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.
Kalafior zapiekany pod sosem serowym
Przygotowane warzywa ułożyć w formie do zapiekania.
Kalafior zapiekany pod sosem serowym
Zdjąć garnek z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
Kalafior zapiekany pod sosem serowym
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Kalafior zapiekany pod sosem serowym
Gorącym sosem zalać warzywa, wstawić formę do nagrzanego piekarnika.