zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kolorowy Zapp, przyciąga kolorami, zasmakuje dużym i małym łasuchom. Wierzch można ozdobić według własnych upodobań.

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami

spód

  • 24 okrągłe biszkopty duo
  • galaretka niebieska + 250 ml wody

 

środek

  • 24 ciepłe lody
  • galaretka szafirowa + 200 ml wody
  • galaretka rubinowa + 200 ml wody
  • galaretka ametystowa + 200 ml wody
  • 3 śnieżki + 600 ml mleka lub 600 ml śmietany 30%

 

wierzch

  • 2 galaretki miętowo jabłkowe + 700 ml wody

 

dekoracja

  • 200 ml śmietanki 30% + 250 g mascarpone + 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Spód kwadratowej tortownicy (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia . Wykładam biszkopty. Z ciepłych lodów odcinam wafelki i układam na biszkoptach ( przyklejają się )

Galaretkę niebieską rozpuszczam w szklance gorącej wody, lekko studzę i wlewam delikatnie na dno, tak aby biszkopty ją „wpiły”

W między czasie rozpuszczam galaretki w osobnych garnuszkach, czy miseczkach. Każda ( szafirowa, rubinowa i ametystowa) w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jak galaretki są już zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę . Do ubitej śmietany, wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody, na przemiennie, mają wyjść nieregularne warstwy. Całość odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie się skomponowały smaki. Galaretki rozpuściłam w 700 ml wody, całkiem zimną i leciutko tężejącą wylałam na wierzch ciasta. Znowu „wylądowało” w lodówce.

Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone. Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce serka, cały czas miksując.
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Spód kwadratowej tortownicy (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia . Wykładam biszkopty.
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Z ciepłych lodów odcinam wafelki i układam na biszkoptach ( przyklejają się )
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie, mają wyjść nieregularne warstwy.
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Galaretki rozpuściłam w 700 ml wody , całkiem zimną i leciutko tężejącą wylałam na wierzch
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami

Tagi:

lody biszkopt