agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kolorowe ciasto wg agnieszkalider

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt kakaowy z masą śmietankowo- kokosową

Kolorowe ciasto wg agnieszkalider

Składniki:

Kolorowe ciasto wg agnieszkalider

 

  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 0,75 szklanki
  • czekolada biała 2 szt
  • wiórki kokosowe 100 g
  • słonecznik 1 garść
  • płatki migdałowe 1 garść
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • kakao w proszku 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kolorowe ciasto wg agnieszkalider
Przygotowujemy składniki na biszkopt. Sparzamy jajka. Białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez drobne sitko i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30-40 minut. Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy. Przekrajany biszkopt na połowę. Przygotować masę w sposób następujący: 250 ml słodkiej śmietanki 30% zagotować i rozpuścić w niej 2 tabliczki białej czekolady, zostawić do ostygnięcia. 250 ml zimnej słodkiej śmietany 30% ubić na sztywno, dodać ostudzoną masę i 100g wiórek kokosowych. W dalszej kolejności przełożyć masą biszkopty, na pierwszy biszkopt nakładamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem, pozostawiamy jednak 1/4 masy i rozsmarowujemy ją na wierzchu biszkopta. Na patelnie przypiekamy ziarna słonecznika i płatki migdałowe, nakładamy na wierzch ciasta , robimy wzory z czekolady. Ciasto można dekorować według uznania. Można zaakcentować owocami wierzch ciasta.