Sposób przygotowania:
Kolorowe ciasto wg agnieszkalider
Przygotowujemy składniki na biszkopt. Sparzamy jajka. Białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez drobne sitko i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30-40 minut. Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy. Przekrajany biszkopt na połowę. Przygotować masę w sposób następujący: 250 ml słodkiej śmietanki 30% zagotować i rozpuścić w niej 2 tabliczki białej czekolady, zostawić do ostygnięcia. 250 ml zimnej słodkiej śmietany 30% ubić na sztywno, dodać ostudzoną masę i 100g wiórek kokosowych. W dalszej kolejności przełożyć masą biszkopty, na pierwszy biszkopt nakładamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem, pozostawiamy jednak 1/4 masy i rozsmarowujemy ją na wierzchu biszkopta. Na patelnie przypiekamy ziarna słonecznika i płatki migdałowe, nakładamy na wierzch ciasta , robimy wzory z czekolady. Ciasto można dekorować według uznania. Można zaakcentować owocami wierzch ciasta.