Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kokosowa rolada drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zawijane ciasto drożdżowe z masą kokosową.

Kokosowa rolada drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa rolada drożdżowa

 

  • Ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Masa:
  • 1/2 kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Kokosowa rolada drożdżowa
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej masło, rozczyn drożdżowy i jajko. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masa: Palmę roztopić z mlekiem, cukrem i wiórkami kokosowymi, zagotować. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Masę przestudzić. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozsmarować przygotowaną kokosową masę. Ciasto zwinąć w ścisłą roladę, ułożyć na natłuszczonej blasze. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Ciepłą roladę polukrować.
Kokosowa rolada drożdżowa
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Kokosowa rolada drożdżowa
Masa przygotowana z palmy cukru mleka i kokosu.
Kokosowa rolada drożdżowa
Rozciągnięte ciasto posmarowane kokosową masą.
Kokosowa rolada drożdżowa
Ciasto zwinięte w roladę i ułożone na blasze.