marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Frytki zapiekane z kulkami mięsnymi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić,a mięso zmielić,zmieszać z serem,jajem,przyprawami lub ziołami.Ulepić w kulki.Rozgrzać olej i zapiekać.

Frytki zapiekane z kulkami mięsnymi.

Składniki:

Frytki zapiekane z kulkami mięsnymi.

 

  • Pół kilo ziemniaków,
  • 70 g.mięsa wieprzowego lub drobiowego,np.indyczego,
  • olej do blachy,
  • ser żółty tarty lub parmezan,
  • przyprawy ostre,np.cajun,papryka ostra mielona,garam masala
  • lub zioła suszone jak estragon,szałwia,tymianek-po szczypcie każdej,
  • sól,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Frytki zapiekane z kulkami mięsnymi.
Ziemniaki obrać,opłukać i skroić na frytki,a mięso wieprzowe lub indycze zmielić dwukrotnie,ser żółty zetrzeć na drobnej tarce,dać
do zmielonego mięsa,wbić jajo,by łączyło podczas formowania,potem garstka suszonych ziół lub przypraw ostrych mie-
-szanych i można formować z farszu kulki.Rozgrzać piekarnik,wlać olej na blachę i dopiero jak zaskwierczy,kłaść frytki na jednej stronie,a kulki mięsno-serowe na drugiej i wsunąć blachę do piekarnika.Zapiekać z 15-20 min. i po 10 min.obrócić łopatką kulki
czy też frytki na drugą stronę w razie potrzeby.Po upieczeniu wyjąć,
przełożyć tą samą łopatką cedzakową na talerze.Frytki posolić wedle uznania.Można podawać z sosami czosnkowym lub Tysiąca Wysp lub ketchupem.