Sposób przygotowania:
Flaps
Fasolę opłukać i namoczyć w przegotowanej wystudzonej wodzie na ok.10 godzin.Po upływie tego czasu ugotować fasolę w tej samej wodzie,w której się moczyła ,dodając do gotowania oczyszczone warzywa korzeniowe,por i kawałek skórki z boczku lub słoniny wędzonej.Oddzielnie ugotować ziemniaki,wcześniej oczyszczone i obrane a także kapustę kiszoną w oddzielnym garnku.Kiełbasę pokroić w kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na lekko zrumienione skwareczki.Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i razem przesmażyć.
Z wywaru z fasoli i warzyw wyjąć warzywa i skórkę ze słoniny.Ziemniaki odcedzić i ugnieść tłuczkiem,dodać do nich warzywa korzeniowe i ponownie ugnieść ,po czym wlać kapustę kiszoną wraz z wodą oraz ugotowaną fasolą wraz z wywarem.Całość wymieszać i zagnieść zasmażką sporządzoną na wytopionym boczku i usmażonej cebulce.Po wlaniu zasmażki ,którą należy rozprowadzić zimną wodą,całość należy krótko zagotować ,dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco.
Z wywaru z fasoli i warzyw wyjąć warzywa i skórkę ze słoniny.Ziemniaki odcedzić i ugnieść tłuczkiem,dodać do nich warzywa korzeniowe i ponownie ugnieść ,po czym wlać kapustę kiszoną wraz z wodą oraz ugotowaną fasolą wraz z wywarem.Całość wymieszać i zagnieść zasmażką sporządzoną na wytopionym boczku i usmażonej cebulce.Po wlaniu zasmażki ,którą należy rozprowadzić zimną wodą,całość należy krótko zagotować ,dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco.