Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowane kalarepki Babcigramolki :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeszcze jedno danie z cyklu warzyw faszerowanych. W sezonie na kalarepkę robię często

Faszerowane kalarepki Babcigramolki :

Składniki:

Faszerowane kalarepki Babcigramolki :

 

  • 4 duże kalarepki
  • 4 łyżki mięsa mielonego
  • 4 łyżki ugotowanego na pół miękko ryżu
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 łyżki usiekanego kopru
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra ( lub drobiowego )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane kalarepki Babcigramolki :
Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Wsypać koper . Zagotować . Doprawić sos do smaku. Podawać kalarepki z ziemniakami puree i sosem koperkowym lub same z sosem .