dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Faszerowana cukinia mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Faszerowane łódeczki w sam raz na kolacje.

Faszerowana cukinia mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana cukinia mięsem i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia mięsem i ryżem
Cukinię dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i przyprawy i smażymy co jakiś czas mieszając. Do mięsa dodajemy ryż i podlewamy niewielką ilością bulionu sporządzonego z kostki. Wszystko dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone cukinię. Cukinię wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach, po tym czasie na podpieczone cukinię nakładamy żółty ser i zapiekamy ok 10 min. Smacznego.
Faszerowana cukinia mięsem i ryżem
Umytę cukinię dzielimy na pół i usuwamy pestki.
Faszerowana cukinia mięsem i ryżem
Cebulę i czosnek przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Faszerowana cukinia mięsem i ryżem
Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso a następnie ryż.
Faszerowana cukinia mięsem i ryżem
Gotowym farszem nadziewamy cukinię i pieczemy.