klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Fasolka po andaluzyjsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, pożywne i inne - podawać na ciepło

Fasolka po andaluzyjsku

Składniki:

Fasolka po andaluzyjsku

 

  • 40 dkg suchej fasolę ( może być każdy rodzaj)
  • 15 dkg cienkich parówek czyli około 6-7 szt.(najlepiej winerki lub inne naturalne)
  • 3 średnie cebule (ja daję 2 czerwone i jedną zwykłą)
  • 3 łyżki posiekanych kaparów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 kostka bulionowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolka po andaluzyjsku
Fasolę namoczyć na 12 godzin. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wystudzić. W międzyczasie parówki obrać z osłonek i pokroić na plasterki. Przesmażyć na oliwie wraz z obraną, drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać fasolę i kapary pokrojone również w drobną kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kostkę bulionowa rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody i dusić na wolnym ogniu ok 15 minut. Podawać jako samodzielne danie.

Tagi:

kapary