szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Trochę oszukane faworki bo z ciasta francuskiego z dodatkiem marmolady i posypane cukrem pudrem. Pyszzne i ekspresowe.

Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 słoiczka marmolady
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach ok 10 cm na 3 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut.
Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie kroimy na dwie równe części
Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego
jedną część smarujemy marmoladą i przykrywamy drugą częścią
Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego
radełkiem wycinamy prostokąty i nacinamy przez środek
Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego
gotowe ukłądamy na blaszce smarujemy mlekime i pieczemy