mmm1243

mmm1243

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Dżem z jabłek papierówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dżem idealnie pasuje do kanapek, naleśników czy gofrów. Nadaje się także na szarlotkę lub do deserów.

Dżem z jabłek papierówek

Składniki:

Dżem z jabłek papierówek

 

  • 1 kg jabłek papierówek
  • 05,kg cukru
  • opakowanie Konfiturexu

Sposób przygotowania:

Dżem z jabłek papierówek
Jabłka umyć, wypestkować i rozdrobnić(według uznania). 1 kg takich owoców wymieszać z 1 opakowaniem Konfiturexu.

Owoce zagotować, mieszając. Do gotujących się jabłek wsypać pół kg cukru i zagotować całość około 1 minutę.

Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany lub ją usunąć. W przypadku dużych kawałków owoców gotować 3 minuty

Gorący dżem nalewać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Układać do góry dnem na 5 minut.