Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona marchewka z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do obiadu. Pokrojona w ćwierć plasterki marchewka duszona z czerwoną cebulą i białą fasolką.

Duszona marchewka z fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona marchewka z fasolką

 

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża marchewka
  • 1/3 szklanki mleka
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 puszki białej fasolki
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Duszona marchewka z fasolką
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Marchewkę obrać, pokroić w ćwierć plasterki, dodać do cebuli. Smażyć razem 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do marchewki z cebulą wlać mleko, dodać trochę przyprawy uniwersalnej i zioła, wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Fasolkę odsączyć, dodać do marchewki. Dodać też do niej ketchup i sos sambal oelek. Wymieszać, zagotować. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona marchewka z fasolką
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na oleju.
Duszona marchewka z fasolką
Obrana i pokrojona marchewka dodana do cebuli.
Duszona marchewka z fasolką
Mleko zioła i przyprawa dodane do podsmażonych warzyw.
Duszona marchewka z fasolką
Odsączona fasolka dodana razem z ketchupem i sosem do duszonych warzyw.