Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona łopatka z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowana łopatka wieprzowa podsmażona, a następnie duszona do miękkości z cebulą i kurkami, w sosie śmietanowym.

Duszona łopatka z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona łopatka z kurkami

 

  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy Stek gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól ziołowa do smaku
  • 5 łyżek oleju do marynaty
  • 70 dkg łopatki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 60 dkg kurek
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Duszona łopatka z kurkami
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Do czosnku dodać przyprawy, zioła i olej (5 łyżek). Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na 3-4 kawałki, włożyć do marynaty i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny (jak dłużej, to nawet lepiej). Zamarynowane mięso obsmażyć na oleju. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją. Dodać oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone kurki. Smażyć razem kilka minut. Do mięsa z grzybami wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1,5 godziny). Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos.
Duszona łopatka z kurkami
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki i wymieszane.
Duszona łopatka z kurkami
Wieprzowa łopatka pokryta przygotowaną marynatą.
Duszona łopatka z kurkami
Pokrojone kurki dodane do zrumienionego mięsa z cebulą.
Duszona łopatka z kurkami
Śmietana dokładnie wymieszana z mąką i szklanką zimnej wody.