glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Dutch frikandellen! Prosto z Holandii:)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy prosty sposób na holenderski frikandel (nie mylić z frykadelem!). Przepis zbliżony wg produktów dostępnych w Polsce!

Dutch frikandellen! Prosto z Holandii:)

Składniki:

Dutch frikandellen! Prosto z Holandii:)

 

  • 800g cielęciny mielonej
  • 400g filetów drobiowych
  • łyżka zmielonej gałki muszkatałowej
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ok 1 litr oleju do smażenia
  • folia kuchenna

Sposób przygotowania:

Dutch frikandellen! Prosto z Holandii:)
Cielęcinę i drób dokładnie mielimy lub miksujemy na jedną masę. Wkładamy mięso do miski, dodajemy jajka, zmieloną gałkę muszkatałową, łyżkę soli, łyżkę pieprzu. Dokładnie zagniatamy i mieszamy. W folii kuchennej formujemy kiełbaski na długość ok 15cm i grubość ok 2,5cm. W folii wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150st i pieczemy ok 15minut. Przygotowane w ten sposób frikandelle można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można również zamrażać. UWAGA! przed spożyciem należy je usmażyć w rozgrzanym oleju jak frytki! Smażymy ok 3-4minut.


Holendrzy spożywają je głównie z frytkami, majonezem lub ketchupem, surówką i posypane cebulką (obszerniejsza informacja niedługo w artykułach na naszym profilu) jak również w bułce jak hot-dog (frikandellbrodje). Życzymy smacznego i pozdrawiamy z Amsterdamu :)

Tagi:

jajko jajka