lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżówki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne drożdżówki , mój debiut. Dzisiaj robiłam je pierwszy raz , jak widać można zrobić i w dodatku wyglądają przepysznie

Drożdżówki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z makiem
Najpierw robię rozczyn : 125 ml mleka podgrzewam aby było letnie Drożdż rozkruszam i dodaje do mleka mieszam. Do miski wsypuję mąkę , robię dołek i dodaje rozmieszane drożdże mlekiem i cukrem. Lekko mieszam aby zrobić zawiesinę , przykrywam ściereczką na 15 minut, rozczyn pracuje już. Rozpuszczam margarynę dodaje do niej resztę mleka i cukier mieszam do rozpuszczenia i dodaje do mąki z drożdżami. Zagniatam ciasto , zostawiam je na 1.1/2 godziny pod ściereczką. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, Zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Łyżką rączki nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Drożdżówki z makiem
Zagniatam ciasto , zostawiam je na 1.1/2 godziny pod ściereczką. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.
Drożdżówki z makiem
Posmarować ciasto nadzieniem , wystarczy połowę maku z puszki
Drożdżówki z makiem
Zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm.
Drożdżówki z makiem
Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Łyżką rączki nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się do góry.

Tagi:

mak