SUPERPRZEPIS

Drożdżowe bułeczki z cebulą

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drożdżowe bułeczki z cebulą Więcej zdjęć (3)

Bułeczki z cebulą są idealne na przekąskę i kolację.

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z cebulą

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z cebulą
Pół szklanki mleka delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego pozostałe mleko. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wszystkie składniki mieszamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, mleko z masłem, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy:sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy zwarte ciasto( w razie gdyby się kleiło do rąk podsypujemy mąką). Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce posypanej mąką z zachowaniem odstępów i posypujemy je wcześniej startym żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut(aż będą miały złoty kolor)
Drożdżowe bułeczki z cebulą
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni, aż się zarumieni
Drożdżowe bułeczki z cebulą
Formujemy okrągłe bułeczki, które posypujemy przed upieczeniem serem żółtym