AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Deser kokosowo dyniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie dyni, mleka kokosowego i przypraw korzennych to propozycja na pyszny deser. Pełen witamin, kremowy mus, któremu nie można się oprzeć.

Deser kokosowo dyniowy

Składniki:

Deser kokosowo dyniowy

 

  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1.5 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml oleju kokosowego
  • syrop klonowy bądź miód płynny
  • rodzynki lub orzechy

Sposób przygotowania:

Deser kokosowo dyniowy
Z puszki mleka kokosowego odlać pół szklanki i wsypać 1.5 łyżki nasion chia. Odstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie kilka razy wymieszać.

Resztę mleka przelać do miski, dodać szklankę puree z pieczonej dyni. Wsypać dwie łyżeczki przyprawy do piernika, łyżkę ekstraktu z wanilii. Dodać syrop klonowy ( można zastąpić miodem płynnym bądź innym syropem). Dodać 50 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego). Wszystko razem wymieszać. 

Do naczynia na przemian ponakładać porcjami. Posypać rodzynkami bądź orzechami.

Tagi:

owoce desery