Sposób przygotowania:
Domek z piernikaPrzygotowanie
Przy wykonywaniu Chatki z piernika jest potrzebny szablon, który trzeba wyciąć i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do mojej chatki wykonane zostały następujące szablony: Dach 10 cm na 15 cm; Ściana boczna z oknem 13 cm na 7 cm (w tej ścianie należy wyciąć okienka), Przód i tył chatki 11 cm na 16 cm (w najwyższym punkcie) i 7 cm (przy ścianie), Podstawa 20 cm na 18 cm.
Do garnuszka wkładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Dokładnie wymieszać suche składniki. Dodać przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta masa. W razie konieczności dodać mąki lub miodu. Masę piernikową wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy wszystkie elementy domku jaki i dodatkowe pierniczki do ozdoby (ja w okienka włożyłam pokruszone landrynki dzięki temu powstały szybki). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Sklejanie i ozdabianie
Białka utrzeć razem z cukrem na gładki lukier (musi być bardzo gęsty)
Czas na sklejanie domku, trzeba przy tym trochę cierpliwości :) Oczywiście jako kleju używamy lukru. Na sam koniec zostaje najlepsze, dekoracja to już pozostawiam waszej inwencji twórczej.