eve19d

eve19d

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Domek z piernika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na Święta nie może zabraknąć domku z piernika, bo co to by były za Święta, a przy pieczeniu domku rozchodzą się niesamowite aromaty. Pieczenie takiego domku to super zabawa. Warto podarować komuś taki piękny prezent.

Domek z piernika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domek z piernika

Składniki na domek + dekorację:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 gr przyprawy do piernika
  • łyżka kakao

Lukier do dekoracji

  • 1 białko
  • ponad szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Domek z piernika
Przy wykonywaniu Chatki z piernika jest potrzebny szablon, który trzeba wyciąć i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do mojej chatki wykonane zostały następujące szablony: Dach 10 cm na 15 cm; Ściana boczna z oknem 13 cm na 7 cm (w tej ścianie należy wyciąć okienka), Przód i tył chatki 11 cm na 16 cm (w najwyższym punkcie) i 7 cm (przy ścianie), Podstawa 20 cm na 18 cm.

Przygotowanie

Domek z piernika

Przy wykonywaniu Chatki z piernika jest potrzebny szablon, który trzeba wyciąć i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do mojej chatki wykonane zostały następujące szablony: Dach 10 cm na 15 cm; Ściana boczna z oknem 13 cm na 7 cm (w tej ścianie należy wyciąć okienka), Przód i tył chatki 11 cm na 16 cm (w najwyższym punkcie) i 7 cm (przy ścianie), Podstawa 20 cm na 18 cm.

Do garnuszka wkładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Dokładnie wymieszać suche składniki. Dodać przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta masa. W razie konieczności dodać mąki lub miodu. Masę piernikową wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy wszystkie elementy domku jaki i dodatkowe pierniczki do ozdoby (ja w okienka włożyłam pokruszone landrynki dzięki temu powstały szybki). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Sklejanie i ozdabianie

Domek z piernika

Białka utrzeć razem z cukrem na gładki lukier (musi być bardzo gęsty)

Czas na sklejanie domku, trzeba przy tym trochę cierpliwości :) Oczywiście jako kleju używamy lukru. Na sam koniec zostaje najlepsze, dekoracja to już pozostawiam waszej inwencji twórczej.