Grillowany łosoś z balsamico

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny, alternatywny przepis na pysznego łososia.

Grillowany łosoś z balsamico

Składniki:

Grillowany łosoś z balsamico

 

  • świeży, surowy łosoś (kawałki po 150g/osobę)
  • pieprz cytrynowy
  • olej
  • cutryna
  • sos na bazie octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś z balsamico
Łososia umyć, osuszyć i położyć na desce. Oprószyć go pieprzem cytrynowym po obu stronach (od skóry i bez skóry). (Rybę najlepiej przyprawić dzień wcześniej) Pokroić łososia na kawałki, skropić cytryną i olejem, położyć rybę skórą do góry na rozgrzewającej się patelni grillowej. Smażyć aż będzie zarumieniony, na niewielkim ogniu, po czym przewrócić skórą w dół i smażyć około 10 minut (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest już tylko lekko różowy). Usmażonego łososia ułozyć na talerzu i podać z sosem balsamicznym. Wersja na ruszt: kawałki łososia zawinąć w papiloty z folii aluminiowej i położyć na ruszcie - czas pieczenia to około 7 minut z obydwu stron.

Tagi:

sosy