2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Buraczki w marynacie octowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Takie buraczki świetnie smakują w całości wyjęte ze słoiczka lub starte na tarce...

Buraczki w marynacie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki w marynacie octowej

 

Sposób przygotowania:

Buraczki w marynacie octowej
Do przygotowania tego przetworu wykorzystujemy małe buraczki które gotujemy do miękkości przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek,po obraniu płuczemy i w całości wkladamy do czystych suchych słoiczków litrowych. Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę ,dodajemy ocet ,cukier sól i resztę przypraw ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty,po czym gorącą zalewą zalewamy buraki słoiki dobrze zakrecamy i pasteryzujemy 10-15 minut.Po wystygnięciu słoiki wynosimy do ciemnej piwnicy.
Buraczki w marynacie octowej
do tego przetworu wykorzystujemy małe buarczki
Buraczki w marynacie octowej
umyte obrane buraki wkładamy do czystych słoików
Buraczki w marynacie octowej
z wody octu soli cukru i przypraw robimy zalewę
Buraczki w marynacie octowej
gorącą zalewą zalewamy buraki zakrecamy słoiki i pasteryzujemy