Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowe bułeczki z wiśniami.

Bułeczki z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z wiśniami

 

  • ok. 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki palmy
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka wiśni z kompotu

Sposób przygotowania:

Bułeczki z wiśniami
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać do niej jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na ok. 6 części. Każdą część spłaszczyć w podłużny placuszek. Na każdym umieścić po trochu odsączonych z kompotu wiśni. Złączyć brzegi, uformować podłużne bułeczki. Kłaść je na natłuszczoną blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
Bułeczki z wiśniami
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.
Bułeczki z wiśniami
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Bułeczki z wiśniami
Placuszki z ciasta z odsączonymi wiśniami.
Bułeczki z wiśniami
Uformowane bułeczki ułożone na natłuszczonej blasze.