Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bułeczki gotowane na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie bułeczki są idealnym dodatkiem do potraw z dużą ilością sosu.

Bułeczki gotowane na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki gotowane na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki gotowane na parze
Drożdże rozprowadzamy z cukrem i łyżeczką mąki. Zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól. Mieszamy, wyrabiając ciasto dłońmi, stopniowo dolewamy wodę, taką ilość, żeby powstało gładkie, jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, lekko wałkujemy ciasto (na grubość 2-3 cm) i szklanką wycinamy koła. Wycięte bułeczki przykrywamy ścierką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy olejem (z każdej strony) i gotujemy na parze przez 15 minut.
Bułeczki gotowane na parze
Zaczynamy od wyrobienia drożdżowego ciasta
Bułeczki gotowane na parze
Ciasto wałkujemy i szklanką wycinamy koła
Bułeczki gotowane na parze
Zostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans pod przykryciem
Bułeczki gotowane na parze
Następnie gotujemy na parze przez 15 minut