cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Bułeczki cynamonki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, mięciutkie bułeczki z aromatycznym nadzieniem cynamonowym. Pięknie pachną podczas pieczenia, a jak smakują! Idealne na śniadanie, kolację czy na zwykłą przekąskę.

Bułeczki cynamonki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki cynamonki

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki cynamonki
Z odrobiny mąki, cukru, mleka i świeżych drożdży zrobić rozczyn. Odstawić na ok 15 min, żeby drożdże się "ruszyły". Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości na około 1 - 1,5h. Przygotować cynamonowe nadzienie - masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie wyjąć je na stolnicę, podsypać lekko mąką i rozwałkować na duży blat. Powstały blat posmarować nadzieniem cynamonowym. Zawinąć jak roladę i pokroić w kawałki o grubości ok 2-3cm. Ułożyć na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec ok 15 min w temp 180 C.
Bułeczki cynamonki
Etap 1 - przygotować ciasto. Gdy wyrośnie rozwałkować je na duży blat
Bułeczki cynamonki
Etap 2 - blat posmarować przygotowanym nadzieniem cynamonowym
Bułeczki cynamonki
Etap 3 - zwinąć jak roladę i pokroić w kawałki
Bułeczki cynamonki
Etap 4 - piec ok 15. min w temp. 180 C