danielrs

danielrs

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Blok Czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszystko wymieszac. i potem wstawic do lodowki na ok 4godz.

Blok Czekoladowy

Składniki:

Blok Czekoladowy

 

  • 400g mleka w proszku (pełnotłustego)
  • 250g herbatników
  • 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 0,5 szklanki mleka (w płynie)
  • 200g margaryny

Sposób przygotowania:

Blok Czekoladowy
3/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem. Wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę (powinna mieć pokojową temperaturę). Gotujemy na małym ogniu, aż się roztopi. Zdejmujemy z ognia. Mleko w proszku mieszamy z kakao i ciągle mieszając stopniowo wsypujemy do masy. Herbatniki kruszymy w dość duże kawałki. Wsypujemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy folią aluminiową. Wykładamy masę czekoladową. Wierzch wygładzamy i przykrywamy brzegami folii. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.