gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Biszkopt jasny 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Etap przygotowania podstawowego przepisu na biszkopt jasny.

Biszkopt jasny 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt jasny 4

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt jasny 4
Białka oddzielić od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę następnie utrwalamy pianę cukrem i dodajemy żółtka, łączymy. Do ubitej masy dodajemy najpierw olej następnie przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki. Ciasto pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Gotowy biszkopt można przełożyć masą lub dowolnie wykorzystać.
Biszkopt jasny 4
Ubitą pianę z białek utrwalamy szklanką cukru
Biszkopt jasny 4
Do piany z cukrem dodajemy żółtka mieszamy
Biszkopt jasny 4
Po dodaniu mąki całość delikatnie mieszamy
Biszkopt jasny 4
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożone papierem