jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Bezy kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienite bezy do kawy i herbaty

Bezy kokosowe

Składniki:

Bezy kokosowe

 

  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 50 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • aromat

Sposób przygotowania:

Bezy kokosowe
Białka ubić w misce na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy piana bedzie gęsta połączyć z aromatem, wiórkami kokosowymi i sokiem z cytryny. Masa będzie gotowa, gdy stanie sie matowa i sztywna. Blachę posmarować tłuszczem. Na blachę wyciskać bezy. bezy suszyć w słabo nagrzanym piekarniku około 30 minut. Temperatura nie powinna być wyższa, gdyż bezy niepotrzebnie mogą się zrumienić. Piekarnika nie powinno sie otwierać w czasie pieczenia.

Tagi:

bezy