olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Bezy kokosowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienite bezy z wiórkami kokosowymi.

Bezy kokosowe.

Składniki:

Bezy kokosowe.

 

  • 15dag cukru
  • 1/4 szkl. wody
  • 4 białka
  • 10dag wiórków kokosowych
  • sok z 0,5 cytryny
  • tłuszcz
  • mąka, ew. papier do pieczenia (najlepiej brązowy)

Sposób przygotowania:

Bezy kokosowe.
Wcześniej ubitą pianę z białek zaparzyć syropem. Ubijać nadal w kąpieli wodnej, a zacznie się rwać. W tym momencie wsypać odmierzoną ilość wiórek kokosowych, wcisnąć sok z cytryny i masę dokładnie wymieszać. Wyciskać okrągłe ciasteczka na blachę natłuszczoną i wysypaną mąką albo wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 150 stopni na jasnozłoty kolor.

Tagi:

bezy